Notariële akten digitaal ondertekenen sinds 08.04.2024

Laat u een akte verlijden bij de notaris, dan moet u daar elk blad paraferen en op het einde uw handtekening plaatsen.

Notariële akten digitaal ondertekenen sinds 08.04.2024

Een recente wet inzake digitalisering van justitie maakt dat een digitale handtekening volstaat voor notariële akten die sinds 08.04.2024 verleden worden (wet 27.03.2024, BS 29.03.2024). U kunt daarvoor gebruik maken van ofwel de Itsme-app, ofwel kunt u zich met een kaartlezer met uw eID en de juiste pincode identificeren en zo een digitale handtekening zetten.

Die digitale ondertekening geldt echter niet voor alle notarieel verleden akten. Wegens het persoonlijke en vertrouwelijke karakter moeten testamenten en (uiterste) wilsbeschikkingen nog steeds eigenhandig ondertekend worden.

U moet ook nog wel fysiek ter plaatse naar de notaris gaan om daar dan ofwel uw eigenhandig geschreven handtekening te plaatsen op de akte ofwel om die dan digitaal te onderteken.

Voor volmachten en vennootschapsakten is een fysieke verplaatsing tot bij de notaris echter niet (meer) nodig. De bespreking en ondertekening daarvan kan via een videoconferentie. Als u samen met een andere partij bij meerdere notarissen via een videoconferentie een akte wilt ondertekenen, moest u – tot vóór deze wet – een volmacht geven aan een medewerker van het notariaat waar de papieren akte zich op dat moment bevond. Die tekende dan de akte in uw plaats. Doordat u nu digitaal kunt tekenen (elke partij bij haar eigen notaris), is die volmacht ook niet meer nodig.